Sambata 18 Mai 2024

Felurile magiei

Cand vrajitorii fac ceremonii vrajitoresti pentru a fi distrus un om, folosesc, dupa cum mentioneaza Sfantul Ciprian, diferite obiecte. Unii folosesc cartile de joc (ghicitul in carti), cafeaua si ceasca (ghicitul in cafea), oseminte de animale sau oameni (necromantie), horoscoapele si stelele (ghicitul in stele), etc. Altii folosesc boabe de orez de la cununie, cununii, rochii de mireasa, bomboane de la nunta, fitilele de laa lumanari, haine imbracate la nunta. Altii arunca in interiorul caselor sau in afara lor, mai ales la intrarea in casa , oua, oase, murdarii, ulei de la mort, zahar. Altii dau , chipurile, talismane care contin vraji si le pun in casele oamenilor pe care vor sa-i distruga sau le dau sa le poarte.


Altii sfasaie cu briciul sau rup bucati din haine care se imbraca , din cearsafuri, cuverturi etc. Altii arunca diferite prafuri sau lichide vrajitoresti in dulciurile sau mancarurile pe care lo vem manca sau in cadourile pe care stiu ca le vom purta, etc.

Magia se deosebeste in magie alba si magie neagra.

Cu magia alba se incearca ceva pozitiv, in timp ce cu magia neagra: ceva daunator si distrugator. In ambele cazuri este invocat satana si ambele sunt fenomene inspamantatoare in fata carora fiecare om ce gandeste crestineste se infioara.


Cele mai insemnate felui de magie sunt :

  1. Magia imitativa : Aceasta se sprijina pe puterea de intelegere (ca printr-o simpla fapta simbolica a doritorului ar putea sa I se indeplineasca dorinta). De exemplu, pentru a fi provocata ploaia, ajunge daca e varsata putina apa, pentru risipirea unei boli, ajunge imprastierea catorva pietre.

  2. Magia tranzitorie : Aici locul se identifica cu totul. Daca se arde parul dusmanului se considera ca arde insusi dusmanul. Daca sunt ingropate unghile lui este ingropat el insusi. Daca este batuta in cuie o haina de-a lui este tintuit el insusi.

  3. Magia simpatetica sau antipatetica : Sentimentele vrajitorului creeaza prin analogie consecinte de simpatie sau antipatie in persoana dusmanului sau prietenului varajitorului.

  4. Magia de preintampinare : Talismanele se acorda o putere mai mare de vatamare a energiei dusmanului.

Desigur, trebuie sa acceptam ca in magie, impreuna cu inspaimantarea , exista si ridicolul.Laolalta cu satanistii exista si sarlatanii care exploateaza naivitatea poporului si imita pe astrologi si viitorologi. Cei care ii accepta si pe cei din prima si pe cei din a doua categorie sunt victime ale inselaciunii.

Mijloace materiale ale vrajitoriei

Pentru reusita scopului vrajitoresc se folosesc diferite obiecte ciudate fara de care puterea vrajii nu poate sa exercite vreo influenta asupra persoanelor sau obiectelor. La prima vedere lucrurile per ridicole si copilaresti. Pentru magie este insa un principiu fundamental (prin aceasta transmitandu-se puterea). Astfel, de exemplu, cel care vrea sa produca pagube dusmanului sau ia o papusa , o strange cu sfoara si inteapa inima ei cu ace de gamalie. Femeile care vor sa tina pe barbatii lor aproape de ele infasoara o statueta care ii reprezinta pe acestea cu plase si aripi de liliac. Cei care vor sa se vindece de o boala folosec sange de pupaza sau os din partea stanga a broastei sau bucata din lintoliul mortului sau inima de anghila sau piele de sarpe sau piatra vanata sau voal de mireasa. Multi recomanda si murdarii, sau materiale bizare, pe care le prepara intr-un mod magic si le transmit celor care vor sa vrajeasca. Dar materialele cele mai folosite de catre vrajitori sunt : acele de gamalie, dintii piaptanului, sapunul, cuie de la sicriu, ierburile, parul mortului, monezile si potcoavele, cheile, cenusa, catranul, coarnele, pentagrama, limbile de serpi, cozile de animale salbatice, fructele. Nu se feresc sa foloseasca si obiecte sfintite, precum lumanarile de la Crucea Mantuitorului ( din Vinerea Mare ), florile de la Sfantul Epitaf, crengile ce se dau in biserica in Duminica Floriilor, sfanta cadelnita cu ulei de la candela, coliva, anafura, etc., cu care confectioneaza talismane pentru dragoste, despartire, moarte, legaturi de dragoste si multe altele.

Farmece, magie si vraji